Coba Konsumsi Air Terung, dan rasakan manfaatnya

Melayupost – Berabad-abad yang lalu, terung dianggap tumbuhan beracun dan berbahaya kerana warna gelapnya.

Tetapi dari masa ke masa, di India, mereka mendapati banyak manfaat ubat-ubatan yang terkandung dalam sayur-sayuran ini, dan perlahan-lahan menjadi ramuan yang sangat diperlukan dalam banyak rawatan.

Menurut terbitan Teknologi Bioresource Mei 2008, diet berasaskan telur merupakan pilihan bijak untuk mengurus diabetes jenis 2, keadaan yang sering dikaitkan dengan berat badan berlebihan.

Bukan itu sahaja, makan terung air ternyata mempunyai 3 manfaat utama kesihatan ini untuk pelancaran dari steptohealth.com.

1. Menurunkan kolesterol

Asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak dalam terung yang paling berkesan untuk menurunkan kolesterol jahat (LDL).

Terung merangsang peredaran, membantu mencegah plak daripada melekat pada dinding arteri anda, menyebabkan ia mengeras.

Apabila menyediakan air terung, penting untuk menyertakan kulit semasa anda memasak. Kulit mengandungi kepekatan tertinggi flavonoid, antioksidan yang membantu mengekalkan kesihatan kardiovaskular anda.

2. Melegakan kesakitan arthritis rheumatoid

Sekiranya anda mengalami kesakitan dan bengkak pada sendi, cuba minum air terung. Keradangan, kemerahan, dan kesakitan yang berkaitan dengan artritis reumatoid boleh dikurangkan berkat keberkesanan sayur-sayuran ini.

Asid klorogenik sangat baik untuk mengurangkan jangkitan dan bengkak. Vitamin dan mineral yang terkandung dalam terung membantu menguatkan sendi, tulang rawan, dan tisu otot.

Sekiranya anda minum terung secara teratur Vitamin A, B1, B2, C, dan E sihat, dan mineral seperti kalium, kalsium, magnesium, besi dan fosforus akan membawa anda.

3. Melawan lemak berlebihan

Faedah air terung untuk penurunan berat badan sudah diketahui, dan ini sangat berkesan.

Anda mungkin menyedari bahawa apabila anda makan terung itu terasa sedikit pahit. Ketahui apa yang menyebabkannya?

Terung mengandungi sebatian perubatan tertentu yang membantu membersihkan tubuh dan yang paling penting, membantu merangsang fungsi hati yang lebih baik.

Di samping itu, air terung meningkatkan fungsi pundi hempedu untuk memperbaiki pencernaan dan membakar lebih banyak lemak.

Sekiranya anda minum air terung dan menjalani gaya hidup yang sihat dengan rutin senaman yang baik, anda akan mudah mengurangkan berat badan.

About the Author: Rupot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *